De geschiedenis van kunstauto’s is intrigerend. John Lennon liet zijn Rolls-Royce schilderen door zigeuners en veel mensen hebben hun eigen vervoersmiddelen gepimpt. Niet veel auto’s zijn echter op zichzelf al een kunstwerk. Met de BMW i8 Memphis Style Edition wordt het bezit van een Art Car een realiteit voor een select aantal klanten.
De recentste Art Car van BMW
Autofabrikanten zijn gek op de Milan Furniture Fair en de bijbehorende Design Week. Mini presenteerde een architecturaal project met New York studio So-Il over het ontwerp van micro-huizen, Ferrari werkte samen met het meubelbedrijf Poltrona Frau en Lamborghini zorgde voor de inspiratie voor een meubelcollectie van popontwerper Karim Rashid in samenwerking met houtspecialist Riva 1920. Jaguar heeft zijn nieuw ontworpen SUV Velar gepresenteerd bij geselecteerde designliefhebbers en Lexus heeft een designprijs uitgereikt.
BMW blijft dichterbij het thema auto’s staan en de bijdrage uit Milaan combineert nostalgisch design met de technologie van de toekomst. De in München gevestigde autofabrikant heeft in samenwerking met zijn partner Lapo Elkanns Garage Italia Customs een speciale editie van de i3 elektrische auto en de i8 hybride sportwagen gepresenteerd. Felgekleurd in geel, mintgroen, paars, rood en samen met de zwart-witte geometrische patronen – van binnen en buiten, van spatbord tot automatten, van wieldop tot stuurwiel. Memphis stijl. En dat is de titel van de editie: Memphis Style.
De oorsprong van het ontwerp
Wie herinnert zich de legendarische Memphis Style niet? Meubels, kopjes, T-shirts… in de jaren tachtig kon je het nauwelijks ontwijken. Deze kleurrijke style is ontwikkeld door de ‘Memphis Design Group’ in Milaan. En omdat de niet-altijd-stijlvolle jaren 80 helemaal terug in de mode zijn, hebben BMW i en Garage Italia Customs een spectaculaire hommage aan deze idiosyncratische tijd op vier of acht wielen gegeven. Ontwerper Lapo Elkann en zijn creatieve hub hebben binnen en buiten een BMW i3 en BMW i8 in Memphis-stijl ontworpen.
Memphis was een radicale designbeweging die in 1981 in Milaan werd opgericht door Ettore Sottsass met Michele De Lucchi, Matteo Thun en Barbara Radice. De ontwerpers van Memphis keken af van sober functionalisme en provoceerden met een stijl die geïnspireerd was door Pop Art en Art Deco.
Het idee voor deze BMW kwam van Lapo Elkann, Fiat-erfgenaam en oprichter van Garage Italia Customs, een bedrijf waar het interieur en exterieur van alle soorten voertuigen – boten, helikopters, maar vooral auto’s – volledig opnieuw ontworpen zijn volgens klantspecificaties.
Het feit dat hij zowel BMW en zijn ontwerpregisseur Adrian van Hooydonk, als Memphis-oprichter Michele De Lucchi, van de verdiensten kon overtuigen, heeft geleid tot de vervulling van een lang gekoesterde droom. “De samenwerking gaf me de gelegenheid om mijn grote passie voor de Memphis-artiesten te vieren,” zegt Elkann, die al lange tijd Memphis-objecten verzamelt. “Memphis was zo dynamisch en energiek.”
“[It’s] always been one of the biggest inspirations in my life,” says Elkann.
De twee Memphis-auto’s zijn unieke exemplaren en, gelukkig voor ons, kan het buitengewone ontwerp worden besteld bij de garage van Elkann. De eerste plaats op de wachtlijst is trouwens bezet voor Lapo Elkann zelf.
De kans om een van de deze auto’s snel op straat te zien is hoog, want de oprichter van Garage Italia Customs beschouwt de Memphis BMW absoluut niet als een collectorsitem voor verzamelaars: “Auto’s bestaan niet om in garages te staan, maar om gereden te worden.” De prijs van de funky decoratie moet nog worden berekend.
De oorsprong van BMW Art Cars
Al tientallen jaren zijn Art Cars een handelsmerk van BWM. De vloot van de Art Cars van BMW is nu gestegen tot 19 auto’s en ze zijn de mooiste van alle BMW-modellen. En ja, ze kunnen rijden – geloof ons! Niet alleen dat, een paar van hen hebben meegedaan aan races. Deze unieke kunstwerken zijn niet verkocht aan de hoogste bieder, maar zijn in plaats daarvan gekoesterd in een museum.
In 1975 markeerde de BMW 3.0 CSL van Alexander Calder het begin van een serie gemaakt door Hervé Poulain, een liefhebber van autosport en kunst, en BMW Motorsport-directeur Jochen Neerpasch. Een jaar later bedekte de New Yorker Frank Stella een witte BMW met zwarte lijnen. Raceauto’s ontworpen door Roy Lichtenstein, Andy Warhol en Jenny Holzer, namen deel aan de 24 uur van Le Mans.
De huidige Art Car van BMW, een 586 HP sterke M6-raceauto, werd ontworpen door John Baldessari. De auto heeft sterke stilistische elementen en de kunstenaar gebruikte alleen de kleuren rood, geel, blauw en groen voor het kunstwerk. Begin 2017 betrad het de legendarische 24 uursrace op Daytona. De M6 werd nu aan de kunstwereld gepresenteerd op de Art Basewl in Miami Beach.